2013. október 28., hétfő

Szalvéta tök és szellem








Szalvéta tök

Ha nem találtok igazi tököt, akkor se búsuljatok, hisz szalvétából is lehet készíteni.  Anyukát kérjétek meg, hogy adjon nektek szép narancssárga színűt és madzagot. A kiskertben, vagy parkban keressetek vastagabb, száraz ágacskát. Ha görbe, annál jobb, ez lesz majd a tök szára. Szükségetek lesz még újságra, ollóra és filctollra. A papírból csináljatok galacsint, az ágacskát fogjátok a szalvéta közepébe és kössétek meg, majd vonjátok be vele a papírgalacsint és alul kössétek meg, a lelógó szalvétát pedig vágjátok le. Filctollal rajzoljatok szemet, szájat a töknek. 



Szalvéta szellem

Szükségetek lesz hozzá fehér szalvétára,  bambuszpálcára, madzagra és filctollra. Egy szalvétából csináljatok egy kis galacsint, szúrjátok a közepébe a bambuszpálcát, terítsetek rá egy másik szalvétát. A galacsint alatt kössétek át madzaggal, ezzel kialakítva a fejet. Rajzoljatok rá rémisztő szájat és szemeket. A bambuszpálcát szúrjátok be a tökb.


2013. október 27., vasárnap

Halloween töklámpás




Halloween október 31.-ke  éjszakáján van,  a boszorkányok a kísértetek és a szellemek ünnepe. Az ősi kelta hagyományokból alakult ki, miszerint ezen az éjszakán, az előző évben meghalt bűnösök lelke visszatér, hogy engesztelést nyerjen és a mennyországba jusson. Legismertebb szimbóluma a töklámpás, az ún. Jack-lámpa, amely eredetileg kettős célt szolgált: egyrészt távol tartotta a gonosz szellemeket, másrészt pedig így világítottak, hogy a halottak szellemei hazatalálhassanak. Régen csak az angolszász országokban tartották, de ma már az egész világon elterjedt és a bulizós, játékos hangulata miatt a gyerekek kedvence lett. Öltözzetek minél őrültebb jelmezekbe, faragjatok töklámpásokat és ijesztgessétek egymást! Lehet szaladgálni, elbújni, megtalálni és visítani. De csak módjával, nehogy a szomszédokat is elűzzétek! 




Töklámpás
Keressetek szép kerek, sárga tököt. Mossátok meg és a szebbik felére rajzoljátok ki a szemeket meg szájat. Minél ijesztőbbet, annál jobb! A másik felén egy vékony, hegyes késsel vágjatok ki egy akkora kerek részt, ahol benyúlhattok és egy kanállal a tök belsejét kikaparhatjátok. Most a körvonalak alapján, óvatosan, szúró mozdulatokkal kezdjétek kivágni a szemeket meg a szájat. Csak kis részeket vágjatok egyszerre, mert a friss tök hamar bereped. Ha kész van, tegyetek bele teamécsest, gyújtsátok meg és rakjátok az ablakba vagy az ajtó elé. Óvatosan bánjatok a késsel és ne kapkodjatok, hogy ne okozzatok sérüléseket magatokon! 





Tökből nagyon szép virágtartót is tudtok készíteni. Ehhez a tököt a száránál vágjátok körbe, a keletkezet lyukon vájjátok ki a tök belsejét és tegyetek bele virágokat. 




Megjelent az októberi Szemfüles magazinban.


2013. október 20., vasárnap

Halloween zászlók







Halloween zászlók

Hozzávalók: fehér, narancssárga, fekete papír, madzag, ragasztó, olló. Az A4-es méretű papírt négybe osztjátok és mindegyiket háromszög  formára vágjátok. A megmaradt papírokból, tetszés szerint, halloweenes szimbólumokat vágtok ki és a háromszögekre ragasszátok, majd a zászlókat a madzagra rögzítitek.